Veličina, dubina i oblik bazena

DIMENZIJE BAZENA

Na temelju Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) donesen je Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima (Izmjene i dopune Pravilnika 2008) kojim su određene jednostavne građevine i radovi čijem se građenju, odnosno izvođenju može pristupiti bez rješenja o uvjetima građenja, potvrđenog glavnog projekta i građevinske dozvole.

Izmjenom Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, povećana je tlocrtna površina pomoćne građevine koja se gradi na građevinskoj čestici postojeće zgrade, što se odnosi i na bazene, s dosadašnjih 24 na 100 kvadratnih metara te za te bazene sada neće trebati građevinska dozvola.

Stvarna dubina vode kod skimerskog tipa bazena je od građevinske dubine školjke manja za 8 – 12 cm, što predstavlja kompenzacioni volumen za vodu istisnutu volumenom kupača i koja ovisno o njihovom broju može varirati. Ovdje valja napomenuti da je kod privatnih bazena u sklopu kuća za iznajmljivanje optimalna stvarna dubina vode 135- 140 cm, što znači da građevinska dubina betonske školjke iznosi 150 cm.

ODREĐIVANJE OBLIKA FORME BAZENA

U skladu s Vašim željama, mogućnostima i potrebama, moguće je dizajnirati bilo kakav oblik bazena. Ovdje je bitno napomenuti da su najčešći pravokutni oblici dimenzija 6 x 4 m, 7 x 3,4 m, 7,5 x 3 m, 8 x 3 m, 8 x 4 m, 9 x 4,5 m, te ovalni ili slobodni oblik bazena s ravnim ili postepenim dnom.

Cijena građevinskih radova za izgradnju jednostavnog pravokutnog oblika bazena je manja od cijene za izgradnju ovalnog, zaobljenog ili slobodnog oblika iz razloga izrade posebne oplate za beton koja je najčešće za jednokratnu upotrebu.

A: JEDNOSTAVNA FORMA

B: GEOMETRIJSKA FORMA

C: SLOBODNA FORMA 

D: NAJČEŠĆI OBLICI BAZENA 

Bazeni s ravnim ili postepenim dnom, inox ljestvama ili betonskim stepenicama.

INOX LJESTVE

RAVNO DNO, INOX LJESTVE      POSTEPENO DNO, INOX LJESTVE

BETONSKE STEPENICE VANJSKE RAVNE (BSVR)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE VANJSKE RAVNE      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE VANJSKE RAVNE

BETONSKE STEPENICE TROKUTASTE (BST)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE TROKUTASTE      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE TROKUTASTE

BETONSKE STEPENICE PO CIJELOJ ŠIRINI (BSD)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE PO CIJELOJ ŠIRINI      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE PO CIJELOJ ŠIRINI

BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE ZAOBLJENE (BSZ)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE ZAOBLJENE      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE ZAOBLJENE

BETONSKE STEPENICE UNUTARNJE KUTNE (BSK)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE KUTNE ZAOBLJENE      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE KUTNE ZAOBLJENE

BETONSKE STEPENICE RAVNE L-OBLIK (BSL)

RAVNO DNO, BETONSKE STEPENICE RAVNE L-OBLIK      POSTEPENO DNO, BETONSKE STEPENICE RAVNE L-OBLIK

Način ulaska u bazen je pomoću betonskih stepenica u raznim oblicima (rimske, kutne ravne, kutne ovalne, ravne, zaobljene, ovalne…) obloženih s gornje strane protukliznom podlogom ili pomoću inox ljestvi.


Ovdje treba napomenuti da je poželjno i u nekim zemljama zakonski propisano izvesti betonske stepenice bez oštrih bridova koji ulaze u prostor za plivanje iz razloga sigurnosti po plivače koji u vodi ne mogu točno razaznati udaljenost između sebe i izbočenih bridova.

      

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići