Smještaj rasvjetnih tijela unutar bazena

Poseban ugođaj noću pruža osvjetljanje bazena pomoću rasvjetnih tijela i elemenata. Sam položaj ili smještaj je izuzetno bitan, iz razloga što voda nakon što se osvijetli počinje i sama svjetliti, a u kombinaciji s LED rasvjetom u bojama, stvara poseban ugođaj.

     

SMJEŠTAJ RASVJETNIH TIJELA

Upravo iz razloga što površina vode obasjana svjetlošću počinje reflektirati svijetlost, preporučljivo je izvor svjetlosti smjestiti na istoj strani gdje je i stambeni objekt ili gdje ima najviše kretanja ljudi kako refleksija svjetlosti ne bi ometala normalan život pored bazena.

Kod bazena s betonskim stepenicama, iz sigurnosnih razloga poželjno je da su noću osvjetljene.

       

JAČINA I VRSTA RASVJETNIH TIJELA

Iduće pitanje koje se postavlja je o jačini i vrsti rasvjetnog tijela za određene dimenzije bazena. Za dužine bazena do 7 m (24 m^2) jedan halogeni reflektor od 300 W je sasvim dovoljan, pri čemu treba voditi računa i o jačini svjetlosnog toka. Svjetlosni tok predstavlja snagu zračenja koju emitira izvor svjetla u svim smjerovima. Jedinica za svjetlosni tok je lumen (lm). Halogene žarulje su žarulje sa žarnom niti, te koriste princip termičkog zračenja pri generiranju svjetlosti. Dodatak halogenida (brom, klor, flor i jod) plinskom punjenju gotovo potpuno sprečava crnjenje balona žarulje, čime se održava gotovo konstantan svjetlosni tok kroz cijeli vijek trajanja. Prednosti halogenih žarulja su u višoj svjetlosnoj iskoristivosti, duljem vijeku trajanja, optimalnoj kontroli svjetla, malim dimenzijama, konstantnom svjetlosnom toku kroz vijek trajanja i viša temperatura boje – sjajno, bijelo svjetlo.

Alternativa halogenim žaruljama su  LED “žarulje” s puno malih LED dioda, koje imaju istu snagu svjetlosnog toka, ali i manju potrošnju električne energije zbog manje snage. Za usporedbu LED žarulja od 316 LED dioda ukupne jačine 31 W, ima istu snagu svjetlosnog toka kao i jedna halogena žarulja od 300 W. Naravno, cijena im je viša nego običnim halogenim žaruljama.

  

Ovisno o obliku ili formi bazena rasvjetna tjela mogu biti smještena na kraćoj ili dužoj strani pri čemu vrijedi pravilo simetrije, a za pravokutne bazene do 8 m, smještaju se na sredinu kraće strane. Kod smještaja na dužu stranu montaža za jedan reflektor vrši se na udaljenosti ekvivalentnoj ukupnoj dužini podijeljenoj sa 2, ili ukupnoj dužini podijeljenoj sa 4 za dva reflektora, itd. Npr. na 10 metara dugačkoj strani bazena, 2 reflektora se smještaju na 10 / 4 = 2,5 m sa svake strane kako bi svjetlost jednoliko obasjavala cjelokupni volumen vode.

NAKON ŠTO PREGORI REFLEKTORSKA ŽARULJA U BAZENU, MORAM LI ISPRAZNITI BAZEN ZA NJENU IZMJENU?

NE. Kučište reflektora je konstruirano na način da se žarulja s pričvrsnicima izvuče van kučišta u kojem se nalazi namotan električni kabel s dovoljnom dužinom da se izvuče van vode. Nakon izmjene žarulje na suhom van vode, električni kabel se ponovno namota unutar kučišta i namjesti se na način da Haywardov logo stoji gore zbog smještaja otvora za hlađenje žarulje.

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići