Rasvjetna tijela – reflektori

Iz sigurnosnih razloga za kupače, napon za podvodni reflektor se transformira s 240 V izmjenične struje na 12 V istosmjerne struje pomoću toroidalnog transformatora (ime po obliku namota na feritnoj jezgri), smještenog u vodonepropusnom kučištu reflektora (IP68) ili najčešće unutar strojarnice.

          

Za reflektor (običan ili LED) nije preporučljivo da ostaje upaljen duže od 5 sati iz razloga zagrijavanja i uštede električne energije, stoga se i on spaja na vremensku sklopku unutar glavnog elektroormarića. Reflektorska lampa se hladi preko vode bazena, smještena je unutar vodonepropusnog kučišta, pa može ostati montirana unutar bazena tokom zimskog perioda bez ikakve opasnosti. Općenito nema nikakve potrebe za održavanjem osim mijenjanja lampe kada pregori. Centar lampe reflektora smješten je na dubini od 55 – 65 cm od površine na kojoj je smještena razvodna kutija na plaži, iz razloga što se unutar vodonepropusnog kučišta reflektora nalazi  namotan reflektorski vodonepropusni kabel. Prilikom izmjene reflektorske lampe, kabel se odmota bez potrebe za pražnjenjem vode iz bazena, a nakon izmjene se ponovno namota unutar kučišta reflektora.

Jednom godišnje, potrebno je provjeriti stanje električne spojnice kablova u razvodnoj kutiji na plaži. Obzirom da je zbog sigurnosti kupača napon za rasvjetno tijelo 12 V istosmjerne struje, a potrebna jačina reflektorske lampe velika od (100 – 300W), vodiči moraju biti pažljivo dimenzionirani poštujući zakon ovisnosti udaljenosti transformatora kao izvora i lampe kao trošila. Iz tog razloga, moguće je da se u razvodnoj kutiji na plaži na spojnici, stvori sloj oksida, iako je razvodna kutija u potpunosti vodonepropusna.

     

Ukoliko se vodiči pravilno ne dimenzioniraju i ne spoje unutar razvodne kutije posebnim spojnim kapicama tzv. “završnim tuljcima”, moguće je prekomjerno zagrijavanje spojnice i zagrijavanje vodiča, što može  uzrokovati nepovratno uništenje cijele instalacije i taljenje vodonepropusnog kučišta.

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići