Programiranje vremena filtracije

U cilju pružanja kvalitetnije usluge, preporuka je da se u standardnoj opremi u elektro-upravljačke ormariće ugrađuju vremenske sklopke za programiranje vremena filtracije s odgovarajućim osiguračima. Elektro-upravljački ormarići moraju biti propisano zaštićeni od ulaza vode i čestica (preporuka IP 65 zaštita). Ako se Vaš bazen češće koristi ili ako se nalazi na mjestu gdje se lakše onečisti, dobro je povećati vrijeme filtracije i raspodijeliti ga kroz dan koristeći postavu vremenske sklopke ili timera, raspodjeljujući periode od 3 – 4 sata ujutro i popodne. Generalno postoje dvije vrste vremenskih sklopki ili timera, i to elektronske i mehaničke.

Mehanička vremenska sklopka ili timer uključuje ili isključuje filtracijsku pumpu u točno određeno vrijeme. Već iz same definicije ovog uređaja lako su vidljive i prednosti koje se postižu njegovom primjenom, a najveća je ušteda električne energije uz relativno niske investicijske troškove. Mehanički timeri su mehaničke sklopke najčešće izvedene kao niz kružnih segmenata čijim utiskivanjem od centra satnog mehanizma prema van određujete vrijeme prolaska napona kroz sklopku. Elektronski timeri se namještaju prema uputama proizvođača, za svaki timer posebno.

       

Na slici mehaničke vremenske sklopke trenutno vrijeme je namješteno na 08.30. Velika minutna kazaljka pomiče se samo u smjeru kazaljke na satu, a služi preciznijem namještanju vremena (kao da je 12 sati okomito gore na normalnom satu). Vrijeme na mehaničkoj vremenskoj sklopki se namješta okretanjem satnog mehanizma u smjeru kazaljke na satu, a trenutno vrijeme se označava pomoću male strelice pored segmenata satnog mehanizma. Vrijeme uključivanja ili isključivanja namješta se vrlo jednostavno i to na način da spomenute segmente (obično 1 segment = 30 minuta) pomaknete prema van. Vraćanjem segmenata prema centru satnog mehanizma, deaktivira se vrijeme prolaza napona kroz sklopku, i u tom slučaju vremenska sklopka je isključena. U slučaju nestanka električne energije vremenska sklopka je također isključena, stoga je nakon ponovnog dolaska električne energije potrebno korigirati trenutno vrijeme.

U slučaju visokih vanjskih temperatura zraka (iznad 30 °C) i temperature vode iznad 25 °C,  vremensku sklopku je potrebno namjestiti da radi od 08.00 do 20.00 sati iz razloga sprečavanja pojave algi u bazenu.

U slučaju niskih vanjskih temperatura zraka (ispod – 3 °C) i temperatura vode oko 3°C  pumpa treba raditi neprekidno i danju i noću uz uvjet da je bazen prekriven zimskim prekrivačem, a poklopci skimera i mehaničkog regulatora nivoa vode (plovka – nivelatora) trebaju biti prekriveni stiroporom od 5 cm.

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići