Pozicije višeputnog ventila

1.     FILTRATION – FILTRACIJA
2.     BACKWASH – PRANJE FILTERA
3.     RINSE – ISPIRANJE FILTERA
4.     WASTE – PRAŽNJENJE BAZENA
5.     RECIRCULATION – CIRKULIRANJE VODE BEZ FILTERA
6.     CLOSED – ZATVORENO

Za prelazak s jedne na drugu poziciju potrebno je zaustaviti rad pumpe, izvršiti pritisak na ručicu, te okrenuti  ručicu u smjeru kazaljke na satu do željene pozicije.

1. Pozicija FILTRATION (za filtriranje vode):

Voda ulazi u filter s gornje strane, prolazi kroz pijesak, izlazi s donje strane te se vraća u bazen. Tijekom filtracije treba držati ventile od skimera i mlaznica potpuno otvorenima. Ventil od zidnog usisavača treba biti zatvoren, a ventil od podnog usisa otvoren do ¼.Važno je znati da što je ventil sifona više otvoren, više se smanjuje usis skimera s čime je brzina vode manja a time i čišćenje površine vode manje. Ako se želi povećati usis skimera potrebno je zatvoriti ventil sifona. Tijekom normalne filtracije razina vodene linije mora biti od 1/2 do 2/3 visine otvora skimera i  preporučljivo je povremeno kontrolirati tlak na manometru koji mora biti do 1,5 bar max.

2. Pozicija BACKWASH (za pranje filtra):

Kada se filter s pijeskom napuni vodom automatski se počinju stvarati provodni kanali, koje  prljavština tijekom vremena postupno zatvara (začepljuje) i time povisuje tlak prolaza vode odnosno proćišćavanja, usporavajući prolaz vode i umanjujući posljedice aspiracije.Zbog toga  se pritisak smije podići do max 1,5 bara. Manometarski tlak do 1,5 bar pokazuje da pješčana posteljica sadrži previše nečistoća i da je potrebno očistiti filter.

3. Pozicija RINSE (za ispiranje i ponovno uređivanje filterske postelje nakon pranja filtera):

Iz razloga kako bi se nakon pranja filtera izbjeglo da se mutna voda vrati u bazen, postoji ova pozicija. Zaustavite pumpu i postavite izborni ventil na poziciju RINSE. Voda ulazi s vrha, prolazi kroz pješčanu postelju, izlazi s donje strane te ide u odvod (trajanje radnje je cca. 20 sekundi). Ova radnja se izvršava odmah nakon što je završeno pranje filtra i prije ponovnog reguliranja filtracije.

4. Pozicija WASTE (za pražnjenje bazena preko pumpe bez filtera):

Ovom pozicijom voda ne ulazi u filtar nego se pomoću pumpe šalje direktno u odvod. Bazen se prazni kroz sifon na dnu bazena nakon što se zatvore ventili skimera, zidnog usisavača i mlaznica, a otvori ventil podnog usisa ili sifona.

5. Pozicija RECIRCULATE (za cirkulaciju vode bez korištenja filtra):

Voda pokretana od pumpe ne prolazi kroz filter, već se vraća direktno preko mlaznica u bazen.

6.  Pozicija CLOSED (zatvoreno):

Prije stavljanja višeputnog ventila u poziciju CLOSED (zatvoreno) pumpa obavezno mora biti isključena. Voda ne cirkulira preko ventila a položaj se koristi za zatvaranje prolaza vode od filtra prema pumpi i mlaznicama, čime je omogućeno otvaranje poklopca predfiltera pumpe i čišćenje košarice predfiltera.

SVE OVE RADNJE MORAJU BITI IZVRŠAVANE DOK JE PUMPA ISKLJUČENA !!!

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići