Filteri s pješćanim punjenjem

Uz košarice skimera i predfiltera pumpe, neizostavan dio filtracijskog sustava bazena je filter za fino filtriranje bazenske vode, koji je u većini slučajeva s pješćanim punjenjem. Vanjsko kućište pješćanog filtera napravljeno je od polimera visoke čvrstoće (antikorozivnost, dugi vijek trajanja), a iz razloga jednolikog naprezanja stijenki, izveden je u jednom komadu. Kao punjenje filtera koristi se kvarcni pijesak s dva tipa granulacije, čime veće čestice pijeska zadržavaju veće nečistoće, a sitniji pijesak one najmanje.

 

        

Filteri su konstruirani na način da raspolažu unutarnjim sustavom samočišćenja, čime se osigurava homogena distribucija vode na površini filterske posteljice. Kolektor, iz kojeg izlazi filtrirana voda instaliran je na dnu kućišta, zvjezdastog je oblika, a samočisteći krakovi kolektora sprečavaju izlazak pijeska iz filtra u bazen. Opremljen je manometrom čija je funkcija pokazivati radni tlak cirkuliranja na ulazu u filter koji ne bi smio prelaziti 1,5 bar.

FUNKCIONIRANJE FILTRACIJSKOG SUSTAVA I PJEŠČANOG FILTRA

Tjerana radom pumpe, prljava voda iz skimera ulazi u filter posredstvom gornjeg odvajača, nakon čega prolazi kroz pijesak s vrha prema dolje. Voda prolaskom kroz pijesak ostavlja nečistoće, izlazi čista iz donjeg kolektora, te se preko mlaznica vraća ponovno u bazen.

      

PRANJE PJEŠČANOG FILTRA

Čišćenje filtera je jednostavno i ne zahtijeva nikakvu demontažu, već jednostavno okretanje ručice višeputnog ventila (6 funkcija ili pozicija) koji se nalazi odmah uz sam filter ili na njemu i to nakon isključivanja filtracijske pumpe. Na višeputnom ventilu postoji i pokazna čašica koja nam pokazuje čistoću vode koja izlazi iz filtera prilikom normalnog procesa filtracije i pranja filtera, tzv. backwash-a.

             

Backwash funkcija ili funkcija povratnog pranja omogućuje cirkuliranje vode u suprotnom smjeru, izbacujući  nečistu vodu kroz poseban odvod. Nakon što pokazna čašica pokaže čistu vodu, backwash je završen.

Nakon backwash-a filtera okretanjem ručice višeputnog ventila u položaj RINSE, ponovno se formira filterska košuljica. Trajanje formiranja filterske košuljice iznosi oko 15 – 30 sekundi ili do pojave čiste .

VIŠEPUTNI VENTIL SE NE SMIJE NIKADA OKRETATI DOK JE PUMPA U FUNKCIJI !!!

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići