Održavanje bazena preko zime

OPĆA PRAVILA:

– održavati vodu bistrom i čistom

– nikada ne ostavljati nikakve predmete u bazenu

– održavati uobičajenu razinu vode min. 1/2 do max. 2/3 visine otvora skimera

– ne prazniti bazen od vode

– zaštititi dijelove osjetljive na veliku hladnoću

– u slučaju zamrzavanja površine vode ne razbijati led 

Dok je temperatura vode u bazenu iznad12°Cnastavljaju se provoditi svi uobičajeni postupci u održavanju. Kontrolirajte stalno temperaturu vode srazmjerno vremenu trajanja svakodnevne filtracije i unosu kemijskih proizvoda. Prekrijte bazen prekrivačem s originalnim napinjačima, koji garantira maksimalnu tamu.

       

 

RAZINA VODE KOD PREZIMLJAVANJA

Nikako nije preporučljivo potpuno isprazniti bazen od vode kako se PVC obloga ne bi našla direktno izložena hladnoći, ultraviolentnim zrakama i prljavštini ukoliko nema zimskog prekrivača.

Sve to bi PVC oblozi prouzročilo prijevremeno starenje što nije pokriveno garancijom i što bi Vas obvezalo da oblogu u proljeće ponovo morate mijenjati nakon dugog i napornog čišćenja. Iz tog razloga tokom cijelog zimskog perioda razina vode mora biti održavana optimalnoj razini koja iznosi min. 1/2 do max. 2/3 visine otvora skimera.

AKTIVNO PREZIMLJAVANJE

Aktivno prezimljavanje omogućuje održavanje besprijekorne kvalitete vode i estetski štiti bazen (koji može biti i dekorativni element u vrtu) izbjegavajući rizik zapinjanja pumpe što je moguće kada ista dugo vremena nije u pogonu.

Aktivno prezimljavanje se sastoji u puštanju sistema filtracije u smanjenom  pogonu tokom čitave zime. Bazen treba biti prekriven zimskim prekrivačem s originalnim napinjačima, a poklopci od skimera i nivelatora vode prekriveni pločama stiropora debljine 5 cm.

Ako se očekuje temperatura niža od – 3°C, potrebno je uključiti pumpu da radi 24 sata i usmjeriti mlaznice prema površini vode kako bi se mreškanjem vode spriječilo stvaranje leda. Vratašca skimera treba pažljivo ukloniti i zaštiti vanjske ventile i cijevi izložene hladnoći (ako postoje) kao i smanjiti svakodnevno trajanje filtracije i količinu kemijskih proizvoda proporcionalno snižavanju temperature vode. Na isti način, svakodnevno trajanje filtracije i količinu kemijskih proizvoda treba nakon razdoblja velikih hladnoća povećavati postepeno po sljedećoj tabeli:

INDICIRANA VREMENA FILTRACIJE

 

Temperatura  vode

Filtracija svakodnevna

do 10°

3 sata

10° – 12°

4 sata

12° – 14°

6 sata

14° – 16°

8 sati

16° – 20°

9 sati

20° – 24°

11 sati

24° – 27°

13 sati

27° – 30°

15 sati

 

Napomena: Vrijeme filtracije i dodavanje proizvoda za tretiranje vode može se i znatno smanjiti ako se koristi tamni prekrivač. pH vrijednost se mjeri kroz cijelo vrijeme i popravlja ukoliko nije unutar preporučenih 7.0 – 7.6. Čistite redovno dijelove PVC-obloge ili linera koji nisu prekriveni vodom, otklanjajte ostatke zemlje i lišća koji se mogu razgrađivati i zagađivati vodu.

RAZINA VODE KOD AKTIVNOG PREZIMLJAVANJA

Za besprijekorno funkcioniranje uređaja za filtraciju, provjeravajte razinu vode u bazenu. Ona mora uvijek biti pravilna, tj. min. 1/2 do max. 2/3 visine otvora skimera mjereno od donjeg ruba skimmera. 

Isparavanje i učestalost korištenja prouzrokuju normalno smanjivanje razine vode koje bi trebalo biti sadržano unutar maksimalno 2-3 cm. Neophodno je dakle povremeno nadopunjavati bazen ukoliko nije opremljen automatskim regulatorom visine vode (plovak-nivelatorom).

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići