Filtracija bazenske vode

Voda iz bazena se usisava kroz skimmere i podni usis na dnu bazena ili preko preljevnog kanala, prolazi kroz filter i čista se vraća u bazen kroz mlaznice. Mlaznice mogu biti smještene blizu površine vode na zidovima ili najpravilnije na dnu bazena kako bi se voda sa površine izložena vjetru pokretala i stizala do skimmera ili preljevnog kanala bez stvaranja stajaćih površina.

Za ispravno tretiranje bazenske vode nužno je da kompletna količina vode u bazenu procirkulira filtracijskim sustavom svakog dana određeni broj puta, ovisno o tome da li je bazen namijenjen za privatnu ili javnu upotrebu. Na primjer, ako je Vaš bazen kapaciteta 60 m3 vode i opremljen filtracijskim uređajem od 11 m3/h, teoretski biti će potrebno 60 / 11 = 5,5 sati rada uređaja, kako bi voda u potpunosti procirkulirala.

Obzirom da zbog laminarnog strujanja i turbulencija vode neće sva voda u tih 5,5 sati proći kroz filter, iskustvena vrijednost minimalnog potrebnog vremena za potpuni prolazak vode je 50 % veća od računske, što znači ~ 8 sati rada dnevno.

Obzirom da se većina bakterija i nečistoća koncentrira na površini bazena, kod skimmerskog tipa bazena ventili za kontrolu skimmera ostavljaju se potpuno otvorenima, dok se ventil podnog usisa ostavlja otvoren samo od ¼ – 1/3. Poštujući ove odnose bit će moguće potpuno obnavljanje vode u bazenu.

Prolaskom kroz mrežicu skimera i predfilter pumpe, voda se filtrira od grubih nečistoća, dok prolaskom kroz pješćani filter, voda se mehanički pročišćava i od najsitnijih čestica. Kako vrijeme prolazi, od početka ciklusa filtracije, neophodno je čistiti filtar kako bi se eliminirale nečistoće koje su se nataložile i koje tada parcijalno spriječavaju prolaz vode.

Filtri s piješćanim punjenjem napravljeni su s opcijom tzv. povratnog pranja (BACKWASH), koja mijenjajući smjer cirkulacije vode, izbacuje posebnim odvodom filtriranu nečistoću. Aktiviranje funkcije povratnog pranja omogućeno je okretanjem ručice na višeputnom ventilu u određeni položaj.

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići