Čišćenje i održavanje PVC obloge

Za održavanje PVC-obloge ili linera ne treba uzimati u obzir posebne mjere opreza ali za njegovo očuvanje u odličnom stanju nekoliko godina potrebno je izvršavati sljedeće radnje:

–  izbjegavajte ostavljati u vodi ostatke zemlje, metalne i staklene dijelove kako ga ne bi oštetili mehanički

–  uklanjajte nakupine kamenca na bočnim stranicama bazena i posebnu pažnju obratite na mjesta uz površinsku liniju vode

–  površinska linija vode je posebno osjetljiva na različite taloge kao što su kamenac, masni proizvodi, ostaci prljavštine, kreme za sunčanje i smog koji se suše i fiksiraju pod sunčevim zrakama.

–  U slučaju umjerenog korištenja krema i ulja za sunčanje kupači ne smiju ulaziti u bazen 30 – 45 minuta nakon nanašanja istih, te se OBAVEZNO MORAJU ISTUŠIRATI prije svakog ulaska u bazen.

Izostanak periodičnog čišćenja dijela bazena gdje je povećano taloženje prljavštine (na mjestu vodene linije u blizini skimera) može učiniti takvo čišćenje otežanim, a nakon dužeg vremena i nemogućim.

Iz tog razloga čišćenje treba biti redovito, detaljno i pravilno, koristeći posebne neabrazivne proizvode koji garantiraju trajnost boja, posebno ako se radi o lakiranim ili štampanim linerima. Preporučava se korištenje posebnih deterđenata ili gelova za čišćenje.

Svakako izbjegavajte povećavati koncentracije klora i stabilizatora izvan preporučenih granica koji mogu naštetiti oblozi, jer se u tom slučaju gubi garancija.

Održavanje PVC-obloge ili linera vrši se uz ispravno funkcioniranje filtracijskog sustava, održavanjem zadovoljavajuće kvalitete vode, redovitim čišćenjem bazena i vodene linije samo preporučenim sredstvima.

     

Napomena: Nikada ne stavljati klor u krutom stanju (tablete ili granule) u direktan kontakt sa linerom. Ako koristite klor u prahu ili granulama, brzo pometite dno bazena kako biste razrijedili eventualne nakupine jer u protivnom izbjeljivanje obloge je neminovno. Koristite plutaču na rastapanje (ploveći klorinator) kako biste rastopili tablete klora u bazenu ili još najbolje pitajte Vašeg ovlaštenog instalatera ili prodavača za savjet.

Izbjegavajte korištenje oštrih i abrazivnih predmeta koji mogu oštetiti liner.

Izbjegavati kompletno pražnjenje bazena i puštanje bez vode kako ne biste prouzročili nepopravljivo propadanje i stvaranje pjega na lineru. 

Razina vode i čišćenje vodene linije  

Kod skimerskog tipa bazena, razina vode je 10-15 cm niža od razine plaže ili ivičnog kamena iz razloga što taj volumen predstavlja kompenzacioni volumen za vodu istisnutu volumenom kupača i koja ovisno o njihovom broju može varirati. U stanju dok se bazen ne koristi, preporučljivo je da razina vode bude između 1/2 do 2/3 skimerskog otvora. U slučaju da razina vode padne ispod 1/2 otvora skimera, postoji mogućnost da pumpa povuče zrak koji dalje ulazi u sustav i kojeg naknadno treba odzračivanjem izbaciti van.

     

Kako se vodena linija stvara između vode i zraka, potrebno ju je radovito čistiti posebnim blagim spužvicama za tu namjenu, a nikako ne kemijskim otapalima, razređivačima i agresivnim sredstvima za opću upotrebu koja bi mogla oštetiti foliju.

     

Kod preljevnih bazena razina vode je u razini s plažom, stoga ne postoji vodena linija kao kod skimerskih bazena, a kompenzacijski volumen za vodu je sadržan u kompenzacijskom bazenu. 

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići