Filtracija


Za mehaničko tretiranje vode (filtraciju) najčešće se koriste filtri sa pješčanim punjenjem. Ovisno o veličini filtra, upotrebljava se kvarcni pijesak slojevito raspoređen prema granulaciji. Cirkulacijom bazenske vode kroz filter nečistoće bivaju zaustavljene na površinskom sloju kvarcnog pijeska najmanje granulacije (0,4 – 0,8 mm). Protok bazenske vode kroz filter omogućava bazenska crpka s mrežastim predfiltrom za skupljanje grubih nečistoća.

  

Filtracijska pumpa preko podnog usisa i skimmera usisava vodu iz bazena, voda prolazi kroz filter, kemijski se obrađuje i zatim ubacuje tlačnim cjevovodom preko mlaznica u bazen.

Usisni cjevovod kroz grubi mehanički predfilter dovodi vodu na cirkulacijsku filtersku crpku, koja vodu tlači kroz filter. Za filtriranje vode najčešće se odabire tlačni, visokoučinski pješčani filter cilindrične izvedbe s brzinom filtracije do 40m3/h. Voda za bazen ulazi u filter preko difuzora u gornjem slobodnom prostoru filtera i filtrirajući se preko sloja silikatnog pijeska odgovarajuće granulacije dolazi u donju zonu filtera. Odavde se filtrat potiskuje u cjevovod prema bazenu.

Filter je izrađen iz poliestera, predviđeni za radni tlak do max. 2,5 bara, opremljen višeputnim ventilom. Uz navedeno, važno je napomenuti da takvi filteri imaju povoljan omjer investicijskih i eksploatacijskih troškova, izuzetnu pouzdanost u radu i jednostavno opsluživanje, što su razlozi da su u bazenskoj tehnici takvi filteri zastupljeni preko 95%. Filter je opremljen PVC zapornom armaturom, ručnim višeputnim ventilom koji omogućuje filtraciju i ispiranje filtera protutokom, a može biti smješten pored filtera ili zbog uštede mjesta na samome filteru.

Pumpe su pogonjene strujom, opremljene predfilterom i snage do max 2 kW. Prilikom odabira pumpe, osim namjene za koju će biti korištena (osnovnu cirkulaciju vode u bazenu, protustrujno plivanje, hidromasažu), bitno  je obratiti pozornost na njenu snagu, te karakteristike protoka i tlaka  vode (tzv. h-q karakteristiku).

Pumpe za hidromasažu i protustrujno plivanje

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići