Održavanje

Na ovih nekoliko stranica želimo Vam pružiti sve potrebne informacije o održavanju bazena da bi ga mogli koristiti na jednostavan i ekonomičan način. Prilikom održavanja i upravljanja uređajima za filtraciju i tretiranje vode, treba se dosljedno pridržavati dobivenih uputstava za svaki pojedini uređaj, kao i za bazen u cjelini.

      

VAŽNOST VODE U VAŠEM BAZENU

Vrlo je važno da voda s kojom ste napunili bazen ima prikladnu kakvoću i karakteristike jer iste kasnije utječu na ishod svih slijedećih tretiranja. Ako je ikako moguće koristite vodu iz javnog komunalnog sustava koja je već pitka i tretirana. U slučaju da ste primorani koristiti vodu iz izvora, potoka ili vodu transportiranu u cisternama, savjetujemo vam preventivnu analizu vode kako bi ustanovili koja su tretiranja potrebna da se izbjegnu neugodna iznenađenja ili oštećenja na PVC lineru koja nisu pokrivena garancijom.

Glavne vrijednosti koje se ispituju i mjere su:

  • pH: Pokazuje nam stupanj kiselosti ili lužnatosti vode (od 0 do 7 stupnjeva pokazuje kiselu vodu, a od 7 do 14 stupnjeva pokazuje lužnatu vodu, dok je 7 neutralna vrijednost).
  • KLOR:Vrijednost ukupnog klora treba biti između 0,9 ppm i 1,20 ppm i mora biti ravnomjerno raspoređena u cijelom bazenu.
  • LUŽNATOST (T.A.C.): Lužnatost je količina otopljenih soli i predstavlja ukupnu mineraliziranost vode. Idealna vrijednost je između 80 i 120 ppm.
  • TVRDOĆA (TH): Pokazuje koncentraciju bikarbonata kalcija i magnezija otopljenih (oslobođenih) u vodi. Idealna vrijednost trebala bi biti između 15 i 25 °F (stupnjeva francesi) ili 100 i 400 ppm. 

VAŽNOST pH U BAZENU

Idealna vrijednost pH u bazenu mora biti između 7.0 i 7.6. Pri toj vrijednosti voda ne uzrokuje nikakve iritacije niti taloženje kamenca, a efikasnost kemijskih proizvoda kojima tretirate bazensku vodu je optimirana. Između ostalog, PVC obloga ili liner ostaje u dobrom stanju dugo vremena.

Ph ispod 7.0 prouzročit će neželjene efekte od kojih su značajniji korozija metalnih dijelova u bazenu i iritacija očiju i sluznice.

PH viši od 7.6, (tvrda voda), izaziva iritaciju očiju i sluznice, dok se u zraku osjeti poznato „zaudaranje klora“. Uz to prouzročit će formiranje opasnog i neestetskog taloga kamenca na stepenicama i lineru, voda ima “mliječni izgled”, te će se značajno umanjiti efikasnost kemijskih proizvoda za tretiranje vode. Između ostalog, može dovesti i do problema u funkcioniranju filtracijskog sustava. Kod pješčanog filtra postoji opasnost od taloženja kamenca u unutrašnjoj posteljici pijeska, čime se značajno umanjuje efikasnost filtracije, sve do trenutka dok nije potrebno kompletno zamijeniti sav pijesak, a u najgorim slučajevima i kompletan filtar.

Kako bi se izbjegli navedeni problemi važno je postići i održavati pravilan odnos između pH, lužnatosti i tvrdoće vode.

Može se zaključiti, da je pH najvažniji pokazatelj kvalitete vode Vašeg bazena.

 

VAŽNO UPOZORENJE:

Ukoliko se bazenski sustav redovito ne čisti i održava, stvaranjem kamenca na kvarcnom pijesku postoji opasnost od njihova međusobnog sljepljivanja čime se smanjuje njegova poroznost, što nepovratno dovodi do smanjenja filtracijskog kapaciteta. Nadalje, u pumpi se povećava tlak, čime filter i cijevna instalacija bivaju opterećeni tlakom većim od dopuštenog, čime se u opasnost dovodi cijeli prostor strojarnice zbog mogućnosti puknuća cijevi. Na bazenskoj instalaciji niskog pritiska mora biti ugrađen manometar, kojim se lako može kontrolirati radni tlak unutar cijevne instalacije i filtera. Manometar je obično smješten na vrhu filtera ili na višeputnom ventilu, a noviji imaju mogućnost podešenja oznaka minimalnog i maximalnog radnog tlaka. Podešavanje vrijednosti min. i max. radnog tlaka treba biti izvršeno od stručno osposobljene osobe za održavanje bazenskog sustava.

script type=

© Eurostil 2015 | Created by: Denis Ristić | Hosted by Plus | GDPR pravila privatnosti i kolačići